Thursday, June 22, 2017

ELVIS HADŽIĆ: ISTINA JE ISTINA, JEB'O JOJ JA MATER!

Skoro trideset godina je od početka rata u Jugoslaviji. Neki taj rat i danas smatraju građanskim, neki očiglednom agresijom, neki konspiracijom Zapada... Nekima čak smeta i kad se pomene da je rat bio „u Jugoslaviji”. Bilo kako bilo, tu se još nismo dogovorili, i sad je već svima jasno da se oko toga nećemo nikada dogovoriti. I jebe mi se. Svako dobro zna ko je napadao a ko se branio, i tu nema neke posebne filozofije. 

Eto, naša istina je već trideset godina živući cirkus! Cirkus, u kojem se uvijek čudimo i ismijavamo drugima, nikada sebi. Cirkus, u kojem vi žonglirate iz potrebe a mi, dijasporci, iz neizliječevih navika. Cirkus, u kojem je i smrt, kao posljednje ljudsko dostojanstvo - postalo cirkus. Cirkus, kojem smo sami dignuli šatru, a sad se čudimo što klovnovi i slonovi od svega prave cirkus.

Eto, opet, naša sudbina je cirkus kojem nema kraja, jer su svi naučili da se cirkus završava sretno. Ali jednog dana kad ne bude više nas, cirkusanata koji žude najesti se, nasmijati, igrati lopte i sahraniti se pod vašom šatrom, jednog dana... otiće i cirkus...

I vi ćete ostati sami sa svojom istinom.





No comments:

Post a Comment